U bent hier: Home » Achtergrond

De "bevrijding" van de cd. Ik baal!

maandag 17 oktober 2011, geplaatst door Hear+See redactie | 8676 keer bekeken

In mijn vorige blog “Het kan verkeren” verhaalde ik over alle audio- en video formaten die ik in mijn inmiddels 60-jarige leeftijd zag langskomen. Ik eindigde met de opmerking dat: streaming audio, lossless audio de huidige en laatste speeltjes van de niet zo audiofiel zijn. Hierop kreeg ik onder andere de volgende reactie: “Hoho.... Dit is serieuze muziek hoor. Wellicht zo genoemd omdat het niet zoveel geld hoeft te kosten? Eindelijk de bevrijding van de cd.”

De blogger:
Deze blog werd geschreven door Hans van Dongen uit Flevoland. Hij is behept met een dubbele aandoening; hij is namelijk zowel audiofiel alsook symfomaan (alle muziekstijlen goed, zolang het maar progressieve of symfonische rock is.) Hans is een muzikant (drummer) wat een toegevoegde waarde heeft voor zijn audio hobby.

Cd collectie


Mijn vriend, beroepsdrummer en studio eigenaar Collin Leijenaar “vindt het een raadsel dat de cd het nog zo lang heeft volgehouden. Hij stelt dat er tegenwoordig wel wordt opgenomen zoals de bron klinkt, maar dit met de technieken tot dusver niet kan worden weergegeven. In de studio wordt thans minimaal op 48kHz, 96kHz of zelfs al 192kHz opgenomen en wordt het volgens Collin, oh, zo mooie audiobestand terug gesampled naar cd kwaliteit. Hij verwacht dat de nieuwe opname en weergave technieken een revolutie zullen beteken voor de technieken in versterkers, speakers en kabels”.

Inmiddels heb ik bij een goede vriend het fenomeen streaming audio beluisterd op een top systeem bestaande uit Mark Levinson en Xanadu componenten. Geripte muziek welke op een NAS stond, bediend met een iPad werd het signaal naar een betaalbare 24 bits converter gestuurd. En……. (tot mijn spijt) moet ik bekennen dat de kwaliteit net zo goed klonk als mijn eigen top cd speler!

Op vakantie in de stad Haarlem wilde ik als eerste uiting van cultuurbesef, een bezoek brengen aan de bekende Bavo kerk met het beroemde orgel. Schuin tegenover deze kerk trof ik een filiaal aan van de firma Hobo (Het audio bloed kruipt waar het niet kan gaan), voor ik het wist stond ik in de kleine zaak, de kerk kon nog wel wachten vond ik, dat doet hij al vele eeuwen!

Ik raakte in gesprek met de hartelijke filiaal leider Henk van Hooff. Deze veteraan en leeftijdsgenoot heeft net als ik een enorme audio/video ontwikkeling meegemaakt en verkocht. Je kunt zeggen dat hij door de wol is geverfd. Hij moest destijds nog op pad om een duur pick-up element te monteren, af te regelen en te demonstreren bij de klant thuis. Omdat het item streamen me hoog zit, bracht ik ook daar het nieuwe audio formaat ter sprake. Henk bleek niet bang of vies van nieuwe ontwikkelingen en is daar inmiddels volkomen vertrouwd mee.

Na enige uitleg demonstreerde hij een “Sonos zoneplayer” weergegeven op zeer betaalbare luidsprekers met ingebouwde versterkers. Ook nu werd ik verrast door de kwaliteit. En ja, ik moest Henk toegeven, een harde schijf kent geen problemen als jitter en is volkomen stabiel. Cd spelers worden nauwelijks meer nieuw verkocht, met computer of NAS en een goede DA converter (vaak al ingebouwd in versterkers) heb je high-end kwaliteit in huis voor een fractie van de prijs die wij audiofielen tot nu toe neerlegden voor onze loodzware cd spelers of loopwerken. Voor de meest gebruikers met standaard cd spelers is het sowieso een verbetering. De voorheen matige mp3 kwaliteit kan nu worden weergegeven in bestanden op flac, OggVorbis en wav met 24 bits/96Khz resolutie en nog hoger. En toch….… baal ik daar ik van!

Ik heb in de loop van de jaren sommige geluidsdragers (zoals bijvoorbeeld van de groep Genesis) al driemaal gekocht. Eerst als lp, toen als cd en vervolgens nog eens als geremasterde cd. Ik heb mijn 2600 lp’s acht jaar geleden samen met mijn prachtige high-end draaitafel maar weggedaan om over te schakelen op één medium. Ik bezit inmiddels sinds 1989 ruim 1100 zorgvuldig gekozen cd’s die een kapitaal vertegenwoordigen en nu dit weer! In mijn beleving wordt de consument eigenlijk weer gedwongen om na slechts 29 jaar op een nieuw medium over te stappen, dit zal zeker ook komen omdat het niet veel meer oplevert voor de industrie! 

Audio set


Wat te doen? Elfhonderd cd’s over gaan zetten en hoesjes scannen of downloaden? Vanaf heden allen nieuwe items gaan streamen? Het nieuwe medium gebruiken zoals Henk van Hooff suggereerde als aanvulling gebruiken, zoals destijds mijn (Nakamichi) cassettedeck?

Het kan allemaal, voorlopig blijf echter ik nog maar bij het wederom verouderde medium van de cd. Ik hecht ook zeer aan de gevoelswaarde van het cd hoesje en het boekje net zoals ik dat heb met échte boeken. Ik heb ook meer het gevoel dat deze schijfjes echt van mij persoonlijk zijn en ik ze ten alle tijden kan draaien (iets wat je bij streaming maar moet afwachten in de toekomst)

Het tij valt echter niet te keren en iedereen (zeker de jongere generatie) zal gaan streamen. Wil je nu nog een redelijke prijs voor je kostbare cd speler terugkrijgen? Verkoop hem zo snel mogelijk want ik voorspel dat ze over twee jaar nog maar een fractie van hun waarde opbrengen. Alleen behoudende mensen zoals ik blijven (voorlopig) vasthouden aan de cd! Ondertussen doe ik het tegenovergestelde en sleep een paar hoogwaardige cd spelers naar “mijn hol”.

een groot voordeel is voor ons, dat de cd iedere keer opnieuw ergens opgezet kan worden en dus opnieuw "gekocht" moet worden, ook crashed je harde scijf of ander soort geheugen, of de fabrikant van je smartphone ruzie met buma stemra of wie dan ook en al je muziekbestanden ongevraagd gaat verwijderen.
Ik ga alleen om als ze de volgende stap naar 32 bit of zo met duidelijk hoorbare verbeteringen gaat komen
grigori op 18 oktober 2011 18:55

Ik ben gaan streamen omdat de harde schijf een muzikaler medium is. Dat lijkt zo te zijn, iemand schreef over mijn set(je): er kwam gewoon muziek uit van de hoogste plank , het was onvergetelijk de zuiverheid van de instrumenten dat heb ik nog nooit gehoord. Probeer het eens met een CD...
mvm op 27 november 2011 15:31


Reageer op dit artikel

Nieuwe gebruiker?

U dient zich te registreren voordat u kunt reageren.

Nu registreren


Verstuur