U bent hier: Home » Achtergrond

Blog: Relativeren, één keertje serieus

maandag 21 november 2011, geplaatst door Hear+See redactie | 7248 keer bekeken

Vorig jaar overleed mijn audio maat Leen. Met hem ondernam ik talloze expedities naar bedrijven, beurzen en particulieren. We overlegden alles met elkaar en waren altijd op zoek naar koopjes en verbeteringen. We kenden elkaar heel goed (dacht ik) en konden onderweg naar onze bestemmingen honderduit praten, natuurlijk over audio, maar ook over vele levensbeschouwelijke zaken.

De blogger:
Deze blog werd geschreven door Hans van Dongen uit Flevoland. Hij is behept met een dubbele aandoening; hij is namelijk zowel audiofiel alsook symfomaan (alle muziekstijlen goed, zolang het maar progressieve of symfonische rock is.) Hans is een muzikant (drummer) wat een toegevoegde waarde heeft voor zijn audio hobby.

Hans achter zijn drumstel


Zijn dood was zeer abrupt en het heeft lang geduurd voor ik het enigszins een plaats kon geven in mijn leven. Vorige maand overleed een goede vriendin van ons na een heftige tijd van strijd tegen de kanker, slechts 52 jaar en.…. Pats, boem, weg! Deze vrouw zat regelmatig op de voorste rij als ik moest drummen. Vanachter mijn glazen geluid scherm hadden we oogcontact. Op haar indrukwekkende uitvaart heb ik ook gedrumd in de kerk, ditmaal zag ik haar kist vanachter mijn scherm.

Op zulke momenten ga ik relativeren. Waar ben ik mee bezig? Neemt het audiofiele materiaal en denken niet teveel bezit van mijn leven? Wonderlijk hoe snel al die zaken in een ander perspectief komen met de dood. De audio neemt veel tijd in beslag in mijn denken en handelen: “Deze luidsprekers lijken nog beter!” “Nu heb ik eindelijk Avalons en matcht de versterker weer niet” “Een MIT kabel zal misschien beter zijn?” “Ik moet maar een paar goede cd spelers achter de hand houden met oog op het fenomeen streamen” enzovoort. Herkennen jullie mede audio/video liefhebbers dat?

Als het materialisme me teveel in beslag neemt (vaak bij een nieuwe aanschaf) ga ik regelmatig naar het kerkhof van mijn woonstede. Het onthaasten begint al bij het toegangshek wat zéér langzaam opendraait, als om te benadrukken dat tijd en haast aan de andere kant geen enkele rol meer speelt.

Ooit deed ik dit om in het reine te komen met het begrip dood waar ik erg veel moeite mee had, voor veel mensen de enige zekerheid in het leven. Nu dwaal ik dan rond en bezoek vele graven, sinds verleden jaar dus ook die van mijn vriend Leen. Op zulke momenten kom ik tot rust en het besef dat het leven eindig is (momento mori, momento vivere) het dringt beter door. Zeker als christen (dat ben ik namelijk) zijn er nog andere zaken en taken in het eenmalig gegeven leven dan alleen audio. Ik geniet na zo’n bezinning ook meer van muziek en de set die het reproduceert, ook ben ik bewust dankbaar voor wat ik heb.

Als ik een begrafenis bijwoon, hoor je altijd muziek en geeft de overledene je nog iets mee van zijn of haar muzikale favorieten. Op die momenten denk ik: "Wat zal ik laten draaien bij mijn uitvaart als er tenminste geen live muziek is?"

Die laatste muziek zal hoogst waarschijnlijk over onze hoofden heen, op Bose speakers klinken en niet al te gedetailleerd. High-end zal het in ieder geval niet zijn, die laatste keer! En mijn fraaie Avalons? Die hebben het model van een doodskist (kapmodel) om te wennen!

Tekst: Hans van Dongen

Hans, je hebt deels gelijk; af en toe even geen audio in je hoofd is goed voor iedereen. Af en toe echte stilte om je heen is wat mij betreft verplichte kost voor iedereen.
Maar Bose-geluid op mijn begrafenis?? - ik blijf nog liever leven!
Japio
audijaap op 21 november 2011 15:56

Hans, De laatste muziek......? Je vergeet: "En de zevende engel blies de bazuin en luide stemmen klonken in de hemel, zeggende: Het koningschap over de wereld is gekomen aan onze Here en aan zijn Gezalfde, en Hij zal als koning heersen tot in alle eeuwigheden." Openbaring 11 : 15
Lammert H. van Dijk

lhvandijk op 21 november 2011 17:24

Hans, tot wij de hemelse muziek mogen horen in onvervalste multi surround waarbij niet eens versterking nodig is, dus muziek zoals bedoeld, moeten we ons hier in het benendemaanse maar behelpen.
Maar bose...... in mijn auto klinkt het aardig, maar daar mag het wat mij betreft stoppen. Dan liever een orkest van wild ronkende motoren van mijn motor brothers!!
Polderboy op 25 november 2011 08:42

Beste Hans,

Het leven kan hard zijn. En ik geef je 100% gelijk dat je dan plots beseft dat materialisme soms de overhand neemt.

Misschien eens overstappen op audio note? (zoals ik een jaar geleden)
Eenmaal je afscheid neemt van high end en gaat voor echt muziek vervalt de drang om steeds maar te verbeteren.
Uiteindelijk verbeter je door steeds meer te upgraden niets (naar mijn mening) maar verander je de klank. Die lijkt dan tijdelijk weer wat (psycholgisch) beter. Tot het nieuwe eraf is en dan ga je weer verder geld uitgeven. Kabels van 1000 euro? Kom nou... de fabrikanten lachen zich volgens mij te pletter.
Ik spreek uit ervaring. Ik betrapte mezelf erop dat ik eigenlijk niet meer genoot van de muziek, maar steeds maar aan het analyseren was.
Audio note is echt een ander verhaal. Hopelijk zijn er nog meer merken, maar ik ken er maar 1 die zo veel muziek uit een set laat komen.
Groeten, Alex
alexandervanvooren op 30 november 2011 12:47


Reageer op dit artikel

Nieuwe gebruiker?

U dient zich te registreren voordat u kunt reageren.

Nu registreren


Verstuur