U bent hier: Home » Interviews

Bassist van Moke: iPod, iPhone, iRag, huh?!

maandag 10 oktober 2011, geplaatst door Hear+See redactie | 6973 keer bekeken

Marcin Felis is bassist in één van Nederlands bekendste bands; Moke. Een introductie is al eigenlijk overbodig, maar voor wie niet bekend is met Moke: ze verzorgen optredens op elk denkbaar festival als Pinkpop en Lowlands, stonden in het voorprogramma van Keane en zijn de vaste band van De Wereld Draait Door. En ja, gadget wereld draait misschien ook wel een beetje door. Er komen steeds meer gadgets, alles heeft weer een andere naam en ja, dan is het niet zo gek dat zelfs Marcin het ook even niet meer weet…

Is een App niet iets voor Moke?
“Nou eerlijk gezegd hebben we het daar wel over gehad. Een App voor Moke. Als wij dit zouden doen, dan zijn we daar ook wel serieus in. Als Moke iets doet dan gaan we er ook helemaal voor. Puur voor de fans is zo’n Moke App natuurlijk erg leuk. Wij kunnen de sociale netwerken op deze manier ook veel makkelijker beheren. Informatie posten, maar ook foto’s en filmpjes backstage of onderweg. Dat doen we met de aankomende tour langs de theaters via de sociale netwerken, en normaal ook als we spelen op de festivals en in de clubs. Het is zeker een idee, we zouden het eerst verder moeten onderzoeken en wie weet wat daar van kan komen.”

“Ik luister veel muziek via de iPhone, het is veel handiger dan dat ik ook nog een euhm, hoe heet dat ook alweer van Apple.” Je bedoelt een iPod? “Ja, die hoef ik nu niet meer mee te nemen. Stom hè, dat je zo snel die namen vergeet.”

What freaks you out about the iPhone?
“Ik ben over het algemeen heel tevreden met de iPhone. Op dit moment heb ik de iPhone 3GS. De iPhone 4 sla ik even over, maar in maart komt geloof ik de iPhone 5 uit en dan ben ik één van de eersten die deze in bezit heeft. De camera zou beter kunnen, maar in het nieuwe toestel is dit al verbeterd dus dat komt mooi uit. Hij is soms een beetje traag, dat vind ik ook wel jammer. Het is het wel vervelend dat als je op een Adobe Flash websites komt, je dit niet kan zien. Verder eigenlijk niets.”

“Mijn vriendin is wel blij dat ik nu ook een iPhone heb. Zij had een iPhone aangeschaft, maar ik zat er zelf de hele tijd mee te spelen. Tot ze op een gegeven moment zei: "Koop er toch zelf één." Dat heb ik toen gedaan en het bevalt me nog steeds erg goed. Wat ik vooral heel fijn vind is dat alles van vrij hoog niveau is.”

Heb je eigenlijk ooit iets geks meegemaakt met je iPhone?
“Wat is gek? Ik weet niet of ik echt iets heel geks heb meegemaakt, maar Eddy (Steeneken, toetsenist bij Moke) en ik beheren de social media een beetje voor Moke. En het is nog wel eens voorgekomen dat wij allebei dezelfde berichten plaatsten op hetzelfde moment.”

Kijk aan, twee zielen een gedachte?
“Haha, ja dat is het inderdaad soms echt. Of we krijgen beide een e-mail binnen en zonder te overleggen posten we informatie via Facebook of Twitter. Ook dan komt het wel eens voor dat het een dubbel bericht is. Dan even snel overleggen en haalt één van de twee het bericht eraf. En dan is het ook weer opgelost.”

Waar gebruik jij je iPhone verder nog voor?
“Verder gebruik ik de routeplanner en maak ik foto’s en filmpjes die ik later upload voor social media. Er zit ook een heel goed fotobewerkingsprogramma op zoals Infinicam, die gebruik ik ook veel. Ik ben vorig jaar vader geworden en als je veel van huis bent, is Skype wel ideaal. Dan zie ik de kleine ook nog even. Nu gebruik ik Skype wel eens om te bellen, maar straks met de iPhone 5 wel meer. Er zijn heel veel handige Apps waar je gebruik van kan maken.”

Er zijn inderdaad heel veel Apps, maar welke is toch echt jouw favoriet?
“Volgens mij is het niet eens meer zo heel nieuw, maar ik ben kort geleden door iemand geattendeerd op - vind ik - een heel leuke gadget. Het is de AmpliTube iRig Guitar. Je moet er wel een apparaatje voor aanschaffen voor zo’n 35 euro en de App installeren, maar dan heb je wel iets heel gaafs. Zelf heb ik de gadget op dit moment nog niet. Dus of het in de buurt van de werkelijkheid komt, ben ik nog niet helemaal achter. Als ik het zelf in bezit heb, kan ik dit pas echt goed testen, maar het ziet er goed uit en is natuurlijk erg leuk voor iedere bassist of gitarist. Waarom ik hem zelf nog niet heb? Ik ben er nog niet aan toegekomen, maar ik ga vandaag of morgen naar de MacHouse en dan schaf ik deze zelf aan.” 

Klinkt heel gaaf, maar zou jij het ook voor Moke kunnen gebruiken?
“Het is wel heel handig als je een idee voor een nummer in je hoofd hebt. Normaal neem je neuriënd iets op, of speel je akoestisch iets in. Aan een melodietje alleen heb je niet zo veel. Door deze gadget te gebruiken, kan je ook muziek opnemen en het zou zelfs mogelijk zijn om dit via professionele programma’s te beluisteren en/of te gebruiken. Alleen dat weet ik dus nog niet. Met de tour in zicht is het wel een leuke gadget om te gebruiken.”

Waar gebruik jij je iPhone tijdens de tour nog meer voor?
“Vooral voor het maken en uploaden van foto’s en filmpjes. Dat is voor de fans ook heel leuk. Om steeds foto’s van dezelfde repetitieruimte te maken is niet zo spannend. Dan kan ik elke dag wel dezelfde foto’s plaatsen, haha. Onderweg is juist leuk, bij een benzinestation of backstage. Dat maakt het ook voor ons leuk.”

Je gebruikt je iPhone tijdens de tour niet om even lekker muziek te luisteren?
“Tijdens de tour af en toe in de bus, maar voornamelijk praten we heel veel bij onderweg. Tijdens de voorbereiding voor de nieuwe tour heb ik wel veel geluisterd naar muziek op mijn iPhone. Iedereen (van de band) mocht verzoeken indienen, want we spelen tijdens de tour ook veel muziek van anderen. En er zaten dus ook nummers tussen die ik helemaal niet kende. Die stonden dan op mijn iPhone en op die manier heb ik die muziek leren kennen.”

Waar kijk je het meest naar uit met de tour in zicht?
“We doen nu iets heel anders dan normaal. Het wordt onze eerste theatertour en als het bevalt, doen we dit misschien nog wel een keer. Alleen de omgeving maakt alles al heel anders. We hebben nu een decor en staan dicht bij ons publiek. Bij een festival speel je lekker voluit, maar in een theater gaat dat anders. Je moet anders gitaar spelen. Het wordt hierdoor heel dynamisch. We hadden in het begin wel vraagtekens, is het wat voor Moke? We zijn er heel blanco ingegaan en ik heb er heel veel zin in. Het is wel heel spannend, met andere opstelling en we maken gebruik van videobeelden. Er komt veel meer bij kijken, maar ik ben heel erg benieuwd.”

Ben jij ook heel erg benieuwd naar de theatertour “Till Death Do Us Part” van Moke? Kijk dan snel op de website en bestel jouw kaarten!  Verder kun je Moke volgen via Twitter en Facebook

Er zijn nog geen reacties...

Reageer op dit artikel

Nieuwe gebruiker?

U dient zich te registreren voordat u kunt reageren.

Nu registreren


Verstuur