U bent hier: Home » Interviews

Audiofanaat: Mei Li Vos

dinsdag 25 oktober 2011, geplaatst door Hear+See redactie | 7550 keer bekeken

In samenwerking met Revolver’s Lust for Life presenteren we elke maand een interview met een bekende audioliefhebber. Deze keer: politica Mei Li Vos. Ze was tot vorig jaar lid van de Tweede Kamer voor de PvdA. Tegenwoordig schrijft, adviseert en spreekt ze over haar specialisaties: de arbeidsmarkt, financiële markten en politiek & samenleving. Ook de liefde voor muziek zit diep, al komt er maar weinig van luisteren met al die werkzaamheden. Die twee dingen gaan namelijk voor haar niet samen. “Muziek is vaak te mooi, het leidt me af.”

Speledingetje: Apple iPhone
"Ik heb ooit een iPod gekregen, maar die zit nog in de verpakking. Mijn iPhone gebruik ik wel veel als muziekspeler, daarmee luister ik vaak naar de radio. Als ik op de fiets van mijn huis in Amersterdam-Zuid naar mijn kantoor in noord rijd, is dat ideaal. En in de auto, want ik heb een hele oude bak waar helemaal geen radio in zit!"


Mei Li Vos

Foto’s: © Marianne van Meel | www.mariannevanmeel.com


 Eerste aanraking met muziek

“Mijn vader was vroeger een enorme Bach fanaat. Hij had al zijn werken op lp en dat stond dus vaak bij ons op. Later werden dat cd’s, bij het Kruitvat was het complete werk van de componist voor spotprijzen te koop. Mijn buurjongen liet me kennis maken met The Beatles en Queen. Wat me zo aansprak? De harmonieën van die eerste band en de podiumpresentatie en klassieke invloeden van die tweede. Daarna kwamen groepen uit de jaren tachtig. Doe Maar, Spandau Ballet, The Cure en Duran Duran vond ik goed. Maar die muziek kwam bij ons thuis niet op. Mijn pa vond het bagger, dat luisterde je toch niet? ’s Middags zetten we dan de radio aan voor popmuziek, maar zodra mijn vader thuis was, ging die steevast uit.”

Eerste plaat
“Ik verzamelde met mijn broer redelijk fanatiek singletjes, vooral werk uit de Top 40. De eerste moet van Shakin’ Stevens zijn geweest, die vette knipoog naar de jaren vijftig kon ik erg waarderen. Ook Body Language van Queen had ik al vroeg, wat had die een goede hoes! Met twee lichamen met pijlen erop geschilderd, erg mooi! Waar mijn singleverzameling nu is? Ik vermoed dat mijn broer ‘m heeft geconfisqueerd en inmiddels tijdens Koninginnedag heeft verkocht voor een paar centen, haha!”

Eerste audio-installatie
“Die kocht ik op mijn veertiende. Ik had net een krantenwijk en van mijn zuurverdiende eerste geld kocht ik zo’n minisetje, met alles erop en eraan. Die waren in de jaren tachtig ontzettend populair. Die van mij was van JVC en erg betaalbaar. Ik nam veel muziek op van de radio op cassettebandjes; dan hoorde je een liedje en daarna een harde knip, want de dj wilde je er natuurlijk niet op hebben. Het bleek overigens een goede koop te zijn, want hij ging tot in mijn studententijd mee.”

Luistermoment
“Ik moet bekennen dat ik tegenwoordig niet zo heel veel muziek meer luister. Dat komt vanwege de drukte. Ik kan namelijk niet werken en tegelijkertijd naar muziek luisteren. Daarvoor verdwaal ik te veel in gedachten bij een liedje, omdat het zo mooi is. Andersom overigens ook: ik ben een echte nieuwsjunk en luister veel naar Radio 1 of BNR Nieuwsradio en als ik dan bijvoorbeeld een tijdschrift lees, hoor ik helemaal niets meer van wat de presentator zegt.”

Cd, lp of mp3
“Ik ben wel voor digitale muziek, omdat het zo gemakkelijk is. Spotify bijvoorbeeld: een prachtig systeem waarmee je gemakkelijk andere muziek kunt leren kennen, aangezien het programma aangeeft welke artiesten in hetzelfde straatje passen als datgene wat je leuk vindt. Maar ik zit er wel over te denken om weer een platenspeler te kopen. Nu ik nog maar weinig tijd heb om muziek te luisteren, vind ik het een goed idee om er dan maar meteen goed bij stil te staan als ik het dus wel doe. Lp uitzoeken, opzetten en er even voor gaan zitten, dat lijkt me nu wel wat.”

Muziek en de Tweede Kamer
“Muziek is eigenlijk niet zo’n issue waar in Den Haag over wordt gepraat, maar in de Tweede Kamer zitten genoeg muzikale mensen. Joël Voordewind van de ChristenUnie kan bijvoorbeeld goed drummen, Jasper van Dijk van de SP speelt gitaar en Mark Rutte en ik kunnen piano spelen. En Wouter Bos zingt erg goed! Ik heb in mijn tijd in de Kamer wel eens geopperd om een bigband te beginnen. Uiteindelijk hebben we een keer met een groep politici in DWDD opgetreden. Erg leuk, maar dat heeft door alle drukte van ons geen vervolg gekregen.”

Tekst: Paul Gersen

Er zijn nog geen reacties...

Reageer op dit artikel

Nieuwe gebruiker?

U dient zich te registreren voordat u kunt reageren.

Nu registreren


Verstuur