U bent hier: Home » Interviews

Audiofanaat: Sander de Heer

zondag 13 november 2011, geplaatst door Hear+See redactie | 6634 keer bekeken

In samenwerking met Lust for Life presenteren we elke maand een interview met een bekende audio liefhebber. Deze keer: Sander de Heer. Zijn omgeving was in zijn jeugd niet echt ‘music minded’, maar dankzij een dubbel cassettedeck, Hilversum 3 en zelfgemaakte tapes die hij op schoolfeesten afspeelde, raakte Sander de Heer toch in de ban van de muziek. Die liefde laat hij nog iedere dag horen in zijn programma De Heer Ontwaakt op Radio 2. En thuis achter zijn mengpaneel.

Speledingetje: Alecto-mengpaneel
“Deze heb ik al sinds mijn jeugd. Het is echt zo’n Peppi & Kokkie-apparaat, maar hij blijft het nog steeds volhouden. Er zit ook een enorme echo op, dat klonk vroeger fantastisch als ik op zolder de liedjes aan elkaar praatte. Of ik dat nog wel eens doe? Nou, heel af en toe, stiekem, haha!” 

Audiofanaat Sander Heer

Foto’s: © Marianne van Meel | www.mariannevanmeel.com

Eerste aanraking met muziek
“Ik zat al op jonge leeftijd op mijn knietjes voor de televisie naar TopPop met Ad Visser te kijken. Ik kom uit een gezin waar muziek niet belangrijk was. Mijn vader draaide alleen klassieke muziek, mijn moeder had wel wat platen van The Beatles staan. Ik moest het dus eigenlijk zelf uitvinden, die liefde voor muziek en dat deed ik dus via TopPop. Het was het jaar dat Doe Maar afscheid nam en Nederpop sprak me erg aan, maar ook andere Top 40-hits uit de jaren tachtig luisterde ik graag.”

Eerste plaat
“Ik ging vaak met vriendjes naar een platenboer in Maastricht. Daar gingen we alle hits luisteren die die week nieuw op de radio voorbij waren gekomen. De verkoper werd waarschijnlijk gek van ons, want we verbleven er uren en kochten van ons schamele zakgeld bijna niks. Meestal schaften we ieder een singletje aan. Na een half jaar hadden we samen al een behoorlijke verzameling. Wat mijn eerst gekochte single was? Dat moet er een van Mel & Kim zijn geweest. En mijn eerste cd was van Milli Vanilli. Haha, ja, dat waren wel de echte mainstream hits.”

Eerste geluidsinstallatie
“Dat was een midi-set met een dubbel cassettedeck, tuner en platenspeler. Volgens mij was hij van zo’n goedkoop merk, Yoko of zo. Wat ik ermee deed? Veel radio luisteren en de liedjes opnemen! Vara Dinsdag, Curry & Van Inkel, De Avondspits: ik pakte alles mee om nieuwe liedjes te horen en te tapen. Die cassettebandjes gingen dan mee naar schoolfeestjes. Mijn vrienden en ik vonden de muziek die daar werd gedraaid totaal oninteressant, dus gingen we er zelf staan. Op mijn dertiende was ik dus al dj!”

Luisterplaats
“Ik kan niet zonder muziek en heb het dan ook altijd op staan. Ik vind het ook vreemd als mensen niks met muziek hebben. Dat je bij iemand op bezoek gaat en de televisie aan staat. Onbegrijpelijk! Waar ik het liefst luister? In de auto! Ik heb naast me altijd een enorme bak met cd’s staan, die spit ik onderweg – en met gevaar voor eigen leven, dat ik nog nooit in de berm beland ben! – door. Ik heb zo’n auto waarvan het dak naar beneden kan en in de zomer geeft dat een heerlijk vrolijke touch aan de muziek. Je moet muziek tenslotte ook goed beleven. Zo krijg je er goede herinneringen aan.”

Cd, lp of mp3
“Ik ben gek op cd’s en heb kasten vol in de woonkamer staan. Natuurlijk krijg ik veel muziek, maar ik ga ook graag rommelmarkten en platenzaken af om leuke dingen te zoeken. Zo kwam ik laatst nog een paar oude verzamelaars van Sam Cooke en Bill Withers tegen. Albums van dat soort grote artiesten wil ik dan ook gewoon hebben. Ik heb ook een platenspeler en voel het sentiment van vinyl, maar in de praktijk liggen mijn lp’s wel onder een laagje stof. Digitale muziek? Nee, daar heb ik minder gevoel bij. Ik download wel eens wat, maar dan meer om het te leren kennen. Ik snap overigens wel dat mensen op internet muziek downloaden; met een druk op de knop een liedje kopen is toch makkelijker dan naar de winkel gaan en achttien euro voor een cd neertellen.”

In de woonkamer
“Ik zie mezelf niet echt als een audiofiel en heb een heel normaal setje thuis staan, maar die is wel aangesloten via een mengtafeltje op twee cd-spelers. Een daarvan is van Philips en die gaat denk ik al zeker twintig jaar mee. Dat ding is niet kapot te krijgen. Mijn versterker is volgens mij van Yamaha en de boxen die ik daarbij kreeg, staan nog steeds in de woonkamer.”

 Tekst: Paul Gersen | www.lustforlifemagazine.nl

Er zijn nog geen reacties...

Reageer op dit artikel

Nieuwe gebruiker?

U dient zich te registreren voordat u kunt reageren.

Nu registreren


Verstuur