Ibasso DX120

68.01

De Ibasso DX120 is een veelzijdige én voordelige audiospeler die ontzettend goed klinkt.

Laatste update op 16 juni 2021 14:56

Beschrijving

De Ibasso DX120 is een veelzijdige én voordelige audiospeler die ontzettend goed klinkt.

Short story

  • Audiospeler in pure zin: geen apps of streaming
  • 3,2″ touchscreen met strakke, minimalistische interface
  • Twee micro-sd kaarten voor opslag tot 2 terabyte
  • Standaard 3,5mm uitgang, gebalanceerde 2,5mm uitgang én line-out en coax uitgangen
  • Quickcharge: in twee uur weer 100% opgeladen

 

Organisch design

Direct bij het uitpakken van de Ibasso DX120 is duidelijk wat ze voor ogen hadden bij het ontwerpen van deze speler. Waar de audiospelers van Ibasso in het verleden nog scherpe randen hadden is dat met de DX120 verdwenen. In plaats daarvan heeft het ontwerp een bijna organische vorm die goed in de hand ligt. 

Wil je van die vorm genieten dan is het wel aan te raden de meegeleverde doorzichtige beschermhoes lekker in de doos te laten zitten. Hij doet zijn werk, maar de speler wordt er niet mooier van. Zonde, want Ibasso heeft behoorlijk wat werk verzet om de aluminium behuizing zo gelikt te krijgen. Het aluminium van de Ibasso DX120 is verkrijgbaar in Sky Blue en Earth Brown. We hadden graag nog een zwarte DX120 gezien, maar beide kleuren zijn niet verkeerd en geven de DX120 een mooi understated uiterlijk.

 

Interface

Niet alleen het uiterlijk is helemaal up-to-date. Ook de interface heeft aandacht gekregen. Net als vorige spelers van Ibasso wordt voor de DX120 gebruik gemaakt van Mango OS. Dit besturingssysteem is gebaseerd op Linux. Nog meer dan voorheen is Mango OS door Ibasso helemaal aangepast aan de speler. Apps zoals Tidal of Spotify werken dan ook niet met de DX120, je hebt echt een verzameling muziekbestanden nodig. Hoeveel bestanden je hebt maakt niet uit, de DX120 kan twee micro-sd geheugenkaarten aan, in totaal goed voor 2 terabyte aan muziek. Deze kaarten worden niet meegeleverd en kan je zelf aanschaffen naar behoefte.

 

Hardware

Ibasso heeft niet bespaard op de gebruikte hardware, dat is wel duidelijk als je ‘m hoort. De DX120 is voorzien van de standaard 3,5mm uitgang die de meeste hoofdtelefoons gebruiken, maar voegt daar nog wat extra aansluitingen aan toe. Om te beginnen de 2,5mm uitgang die het mogelijk maakt een hoofdtelefoon gebalanceerd aan te sluiten. 

Daarnaast zijn er twee lijn-uitgangen: de line-out aan de onderzijde voor gebruik met een externe versterker en de coax-uitgang aan de bovenkant van de speler voor het gebruik met een externe DAC.

Vooral de gebalanceerde 2,5mm hoofdtelefoon-uitgang is een aanrader. Het geluid klinkt via deze uitgang duidelijk beter.

 

Conclusie

De DX120 is een waardige opvolger van de Ibasso DX80. Die DX80 was duurder, klinkt minder goed en is qua look and feel ook duidelijk de mindere van de twee.