Apple koopt platenmaatschappij voor Apple Music Classical

Apple heeft de 50 jaar oude platenmaatschappij BIS Records overgenomen, zo maakte de oprichter van het Zweedse bedrijf, Robert von Bahr, dinsdag bekend. De aankoop van het op klassieke muziek gerichte label volgt op de lancering van de Apple Music Classical app in maart.

Met de overname van BIS voegt Apple toe aan de app, die Apple in maart de “grootste klassieke muziekcatalogus ter wereld” noemde met “meer dan” 5 miljoen tracks. Von Bahr zei dat het platenlabel zal worden opgenomen in de Apple Music Classical app en Platoon. Apple kocht Platoon, dat nieuw talent identificeert en makers helpt bij het maken, distribueren en promoten van hun inhoud, in 2018. Von Bahr noemde zijn net 80 jaar geworden als onderdeel van de beslissing om te verkopen. Hij wees ook op zijn interesse in de ondersteuning van Apple voor ruimtelijk geluid en in het brengen van “klassieke muziek naar nieuwe doelgroepen over de hele wereld”.

Noch Apple noch BIS hebben de prijs van de overname bekendgemaakt. Von Bahr zei echter dat hij en de rest van het BIS-personeel door Apple zullen worden “behouden”.

De overname is een volgende stap in de inspanningen van Apple om zich te richten op klassieke muziek, terwijl het probeert zijn streamingplatform te differentiëren. Klassieke muziek vertegenwoordigt nog steeds een druppel in de enorme emmer van on-demand muziekstreaming. Gegevens van data-analysebedrijf Luminate en aangehaald door Billboard in maart wezen uit dat klassieke muziek 0,8 procent vertegenwoordigde van on-demand streams in de VS in 2022. Het databedrijf zei echter ook in juni dat het genre klassieke muziek de totale groei van on-demand streaming in de VS in 2022 overtrof (13,4 procent jaar-op-jaar versus 12,2 procent jaar-op-jaar, respectievelijk).

Apple Music Classical

Apple lanceerde Apple Music Classical als een aparte app van Apple Music op 28 maart. Voortbouwend op de overname van Primephonic door Apple in 2018, stelt Apple Music Classical verschillende zoekparameters beschikbaar met betrekking tot klassieke werken, van songtitel en componist tot dirigent en orkestnamen, solisten en meer. Extra functies zijn onder meer biografieën van componisten en diepgaande analyses van beroemde werken. Sinds de release heeft Apple Music Classical ondersteuning toegevoegd voor apparaten die draaien op Android 9 Pie en later.

Apple heeft niet gereageerd op vragen om verduidelijking over hoe artiesten op Apple Music Classical betaald worden en of dit verschilt van betalingen voor Apple Music-artiesten. PCMag suggereerde in maart dat de klassieke muziek-app per stream betaalt, net als Apple Music. Dit zou echter geen voordeel opleveren voor oudere klassieke werken. Met de overname van BIS kan Apple inzicht krijgen in hoe de financiële kant van klassieke muziek kan worden aangepakt.