Zoek je de beste koptelefoon? Wij helpen je!

Een koptelefoon kopen lijkt makkelijk, tot je ziet hoeveel verschillende koptelefoons er bestaan! Letterlijk duizenden!

De beste koptelefoon

Er is niet één “beste” hoofdtelefoon, want wat voor de één het beste is, is dat misschien niet voor de ander. Enkele factoren waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van een hoofdtelefoon zijn geluidskwaliteit, draagwijze, comfort, active noise cancelling, verschillende draadwijze en prijs.

Hoewel een goede geluidskwaliteit belangrijk is moet je ook rekening houden met het soort muziek waarnaar je luistert. Een dure koptelefoon kan nog zo’n goed geluid hebben, als de klank niet past bij je favoriete muziek dan heb je alsnog niet de beste koptelefoon voor jouw situatie.

Is het belangrijk dat de koptelefoon voor langere tijd comfortabel op je hoofd blijft zitten? Dan is het verstandig om voor een koptelefoon met grote oorschelpen te gaan die om je oren heen vallen, een over-ear koptelefoon dus. De druk van de koptelefoon wordt dan verdeeld over het hoofd. En on-ear is minder comfortabel maar wel veel compacter dan over-ear hoofdtelefoons.

Dan zijn er nog draadloze koptelefoons. Vaak zijn draadloze hoofdtelefoons voorzien van Bluetooth. Is je accu leeg? Dan zul je op zoek moeten naar een kabel en is je draadloze koptelefoon tijdelijk niet meer draadloos.

Als je een nieuwe koptelefoon gaat kopen dan is het verstandig om even stil te staan bij wat voor jou een goede koptelefoon is. Wat vind je belangrijk in een koptelefoon? En waar ga je de koptelefoon gebruiken?

Geluidskwaliteit

Is de klank het meest belangrijk? Dan is het verstandig om te kijken naar een wat duurdere koptelefoon. Er zijn naast de bekende merken ook kleine fabrikanten van headphones te vinden die erg veel waar voor hun geld bieden. Toch zal je voor het beste geluid diep in de buidel moeten tasten. Een koptelefoon van enkele honderden of duizenden euro’s is tegenwoordig niet gek meer. Je muziek klinkt daarmee echt hemels!

Is prijs belangrijker dan geluidskwaliteit of gebruiksgemak? Dan is het verstandig om voor een goedkopere koptelefoon te gaan.

Gesloten of open

Als het op praktisch gebruik aankomt zijn hoofdtelefoons met gesloten achterkant over het algemeen veelzijdiger dan koptelefoons met een open achterkant. Met open achterkant bij een hoofdtelefoon kan de muziek ongehinderd in en uit de oorschelpen gaan. Dat kan heel mooi klinken, maar besef je wel dat iedereen in de omgeving mee kan luisteren. Met de koptelefoons met gesloten achterkant heb je hier veel minder last van. Het is beter voor je omgeving en daarmee ook voor je eigen luisterplezier.

Grofweg kan gesteld worden dat bij hoofdtelefoons met een goede basweergave de koptelefoon met open achterkant beter is, en koptelefoons met een betere hoge tonenweergave de koptelefoon met gesloten achterkant.

Draagwijze

De meeste koptelefoons, op in-ear hoofdtelefoons na, zijn ontworpen met een hoofdband. Toch is zo’n hoofdtelefoon niet altijd de beste keuze. Een verschillende draagwijze is de versie met de nekband. Deze zijn vaak speciaal ontworpen voor sportief gebruik. Zo’n sport-koptelefoon is vaak een on-ear hoofdtelefoon.

Comfort

Dit is een aspect waar veel mensen geen rekening mee houden als ze hun koptelefoon willen aanschaffen, en dat is jammer. Want wie wil er nou een koptelefoon met hoofdpijn dragen?

Voor het comfort raden we aan te kijken van welk materiaal de oorkussens van de hoofdtelefoon zijn gemaakt (leder, schuim of plastic). Bovendien kunnen sommige materialen comfortabeler zijn, afhankelijk van hoe warm uw oren worden als u ze draagt.

Er zijn verschillende soorten oorkussens verkrijgbaar toegespitst op verschillende prijsniveaus en comfort. Sommige mensen vinden het fijn om oorkussens van schuim te hebben, anderen vinden het juist fijn om oorkussens van leer te hebben.

Als je in een warm klimaat woont of de neiging hebt snel warme oren te krijgen kun je beter op zoek gaan naar een hoofdtelefoon die gemaakt is van materialen die goed ademen. Dat kan schuim zijn, een open koptelefoon maar ook kleine oordopjes waarbij de oren vrij gelaten worden.

Zoek je een koptelefoon die je de gehele dag kunt dragen? Dan is het verstandig om voor een oorkussen van leer te gaan. Over het algemeen zijn koptelefoons met een leren oorkussen prettiger dan koptelefoons met schuim, maar dat is niet voor iedereen weggelegd.

Er zijn veel soorten hoofdtelefoons, dus het is belangrijk om te kiezen welke het beste bij je behoeften past. Hieronder vindt u een algemene gids voor de keuze van een hoofdtelefoon, afhankelijk van het soort muziek waarnaar u luistert. Deze lijst is niet volledig, maar moet je wel een idee geven waar je naar moet zoeken.

Noise cancelling koptelefoon

Een noise cancelling koptelefoon kan erg fijn zijn als je vaak in open ruimtes werkt, bijvoorbeeld op een kantoor met veel afleiding. Deze koptelefoons zorgen ervoor dat er maar weinig geluid door de oorschelpen doorgelaten wordt, waardoor je alleen de muziek hoort. Bij dit type koptelefoon met actieve ruisonderdrukking hoeft het volume van je muziek dus ook niet zo hoog.

Dit soort koptelefoons zijn tegenwoordig ook steeds beter in het inschatten van de afleiding die gewenst is en wat niet. Er zitten een aantal knoppen op de koptelefoon waarmee je kan instellen of er audio uitgestuurd moet worden. Als er geluid geproduceerd wordt buiten de oorschelp dan weet de microfoon dit en stuurt hij het geluid onmiddellijk door. Het voordeel hiervan is dat deze koptelefoons makkelijker te gebruiken zijn als je op een trein staat of in een auto zit, want dan vermindert de noise cancelling functie de kans op afleiding.

Beperkt het geluid dat je hoort uit de omgeving? Noise cancelling koptelefoons zijn dan dé oplossing voor jou.

Er zijn ook oordopjes met actieve noise cancelling. Omdat in-ear oordopjes van zichzelf omgevingsgeluid al goed buiten weten te houden zie je dat echter niet vaak. Om de benodigde elektronica kwijt te kunnen en een goede accuduur te bieden is een over-ear geschikt. Merken als Bose, Philips of Bang & Olufsen hebben allemaal een draadloos audio-product.

On-ear koptelefoon

Een on-ear headphone is het meest geschikt voor gebruik onderweg. Ben je vaak actief bezig? Als je een comfortabele koptelefoon nodig hebt voor jouw wekelijkse trainingsrondje, dan is de on-ear headphone je beste keuze. Deze hoofdtelefoons zijn ook verkrijgbaar als draadloze hoofdtelefoon of met actieve noise cancelling.

Omdat on-ear koptelefoons vaak op je oren drukken is dit model meer geschikt voor korte luistersessies. Hoe klein de druk ook is, na langer luisteren gaat het toch irriteren of krijg je er warme oren van.

Over-ear koptelefoon

Luister je vaak thuis en heb je geen last van omgevingsgeluiden? Dan is een over-ear geschikt. De grote merken zoals Sennheiser hebben allemaal uitstekende over-ear koptelefoons in het assortiment die je favoriete muziek naar nieuwe hoogten zullen brengen.

High-end hoofdtelefoons voor audiofielen zijn vaak hebben vaak een over-ear draagwijze en flinke kabels om de muziek perfect over te brengen.

In-ear oordopjes

Een in-ear koptelefoon is voor onderweg de meest logische keuze. De draadloze oordopjes van onder andere Apple zijn niet voor niets overal te zien. Als je vaak in drukke omgevingen verplaatst, is het handig om een paar draadloze oordopjes bij je te hebben.

In-ear koptelefoons zijn klein en compact en passen daardoor makkelijk in je broekzak of tas. De koptelefoons zitten comfortabel in je oren en er is geen last van omgevingsgeluid. Het nadeel is dat ze soms moeilijk te bedienen zijn als je ze aan hebt.

Draadloze koptelefoon

Een draadloze koptelefoon is een soort koptelefoon die geen ingang voor een kabel heeft. In plaats daarvan wordt er via Bluetooth muziek naar de koptelefoon gestuurd, waardoor je altijd en overal met je smartphone kunt genieten van een goede geluidskwaliteit.

Bedenk goed of je een koptelefoon wilt die alleen draadloos is, of eentje met ingang waarmee je ook muziek kan luisteren vanaf een MP3-speler of een telefoon. Bluetooth heeft als nadeel dat de kwaliteit van het geluid iets minder is. Draadloos is erg fijn, maar met draad klinkt het net iets beter.

Bluetooth koptelefoon

Er zijn allerlei manieren waarop het audio-signaal van je MP3-speler of telefoon naar je draadloze Bluetooth koptelefoon wordt gestuurd. Deze zogenaamde codecs zijn verantwoordelijkheid voor de draadloze verbinding en daarmee de geluidskwaliteit. Sommige codecs zijn goed, andere minder goed.

SBC klinkt niet best en mist details, AAC wordt gebruikt door Apple en onderscheidt zich als een betere codec, wat ook het geval is met alle variaties van aptX. LDAC van Sony heeft de beste papieren maar vind je uitsluitend in een draadloze koptelefoon van Sony.

Je kunt in principe alle codecs gebruiken die je maar wilt, maar dan heb je wel een draadloze koptelefoon nodig dat deze ondersteunt. Niet iedereen weet precies welke codec zijn of haar apparatuur ondersteunt, dus het is handig als je hierover informatie krijgt van de fabrikant of verkoper.

Headset

Een aantal koptelefoons kunnen het label headset dragen. Een headset is niet alleen geschikt voor het luisteren naar muziek, maar ook voor meetings, calls of als gaming headset.

Een headset kan draadloos zijn, maar over het algemeen zijn deze producten voorzien van een kabel.