Beschrijving
De Audeze LCD-2 Classic is een opgefriste versie, gebaseerd op de LCD-2 die al weer even mee draait.
Een goedekopere versie van de Audeze LCD-2, zit de wereld daar op te wachten? En hoe moet zoiets dan klinken? Zomaar twee vragen die we onszelf stelden toen het persbericht van Audeze onze mailbox bereikte.
In deze korte review proberen we een licht te werpen op deze vragen. Audeze heeft met de LCD2C eindelijk weer een high-end hoofdtelefoon gelanceerd. En gelukkig een met een enigszins bereikbaar prijskaartje, want dat is bij de Amerikaanse fabrikant ook wel eens anders. De LCD2C is een open hoofdtelefoon met de bekende magnetostatische drivers. Deze planar magnetic drivers worden voor deze variant zonder de Fazor magneten geleverd, die blijven voorbehouden aan de duurdere LCD-2. De Classic is een goed voorbeeld van vorm volgt functie. Echt mooi is deze Audeze hoofdtelefoon niet. Toch is de LCD2C een perfect voorbeeld van evolutie, waarbij elk overbodig detail is verwijderd. De hoofdband en oorkussens zijn van zeer goede kwaliteit synthetisch leer. Oorkussens van traagschuim zorgen voor het nodige comfort. Dankzij de royale binnenmaat van 70 mm x 55 mm en een diepte van ongeveer 35 mm aan de achterkant van de opening hebben ook mensen met grote oren niets te klagen over deze koptelefoon.
De LCD2C heeft een nieuwe gevlochten kabel die qua constructie vergelijkbaar is met de kabel van het vlaggenschip LCD4. Dit is een fijne kabel, waarbij je weinig last hebt van zogeheten microphonics. Veel leuker dan de vorige platte kabel met vier geleiders. De kabel wordt afgesloten met een Audeze 6,3mm plug aan de kant van de versterker en twee mini XLR-connectoren aan de zijde van de hoofdtelefoon. Een zeer mooie zwarte geanodiseerde aluminium ring maakt de kabel compleet bij de Y-verbinding.
Er zijn geen adapters of etuis bij de aankoop inbegrepen, hoewel de gewone kartonnen verzenddoos met schuimuitsparingen voor de koptelefoon kan worden gebruikt als opbergdoos. Ik begrijp het idee van Audeze om de kosten voor deze hoofdtelefoon te verlagen, maar voor de prijs van €899 zou een koptelefoon met een hoesje moeten komen.
Over het algemeen is de LCD2 Classic neutraal met een enigszins warme tint boven 1 kHz. Mijn ervaring met de LCD-lijn van Audeze toen ze naar Fazors overstapten was dat ze een beetje power in de bassen en dynamiek verloren, maar wel finesse en meer detail kregen. Luisteren naar de LCD2C gaat zeker terug naar die eerdere geluidssignatuur.
De basrespons is mooi vlak en loopt goed diep door. Ik zou graag een beetje meer basniveau onder 120Hz willen, maar ik kon geen betere basresponskwaliteit vragen. De lage tonen zijn prachtig strak en goed gestructureerd en strekken zich moeiteloos uit tot het laagste octaaf.
Aan de andere kant is het moeilijk om elke neiging tot schreeuwen te scheiden van de verbazingwekkende dynamische impact van de Audeze LCD-2 Classic. De LCD2C is een enorm punchy klinkende hoofdtelefoon. En in tegenstelling tot de Focals, lijkt de LCD2C een goede breedte en diepte van het soundstage te hebben, hoewel hij waarschijnlijk iets minder ruim dan gemiddeld is en neigt naar klodders geluid links, rechts en midden met wat materiaal daar tussenin.
In combinatie met het ietwat korrelige geluid en de sterke dynamiek, vind ik ze een beetje agressiever dan ik zelf wil. Aan de andere kant, de dip in respons tussen 4 kHz en 6 kHz doet goed werk wat betreft het wegwerken van de hardheid. Veel rock- en pop-opnames zullen er baat bij hebben als de rand er een beetje uitkomt. Deze combinatie van assertief en vergevingsgezind zijn, geeft mij de indruk dat dit een goede koptelefoon is voor hedendaagse populaire muziek.
Het goede nieuws is dat metingen laten zien dat de Audeze LCD-2 Classic buitengewoon lage vervorming heeft. Dus hoewel ze pittig kunnen zijn en een beetje achterblijven in hoge tonen worden ze nooit hard klinkend, zelfs bij hogere volumes.