Dyson hoofdtelefoon tegen luchtvervuiling

Door de snelle verstedelijking wereldwijd worden vooral forenzen aan de gezondheidsrisico’s van verontreinigende stoffen in de lucht blootgesteld. Deze verkeersgerelateerde luchtverontreiniging veroorzaakt over de gehele wereld aanzienlijke gezondheidsproblemen en enorme economische verliezen. Als je van het openbaar vervoer gebruik maakt, zoals overvolle treinen, trams en bussen, dan weet je wel hoe vies de lucht daarin kan zijn.

Dyson wil, volgens de nieuwsdienst Bloomberg, om deze reden graag een nieuwe technologie patenteren die het uiterlijk van een standaard hoofdtelefoon met een ingebouwde luchtreiniger combineert. Het doel van het bedrijf is om zo de nadelige effecten van luchtverontreiniging in steden te kunnen bestrijden.

De onlangs gepubliceerde patentaanvraag, die in juli 2019 bij het Britse Intellectual Property Office is ingediend, beschrijft een headset die niet volledig de mond en neus bedekt, maar nog steeds gefilterde lucht pompt met een band die over de mond van de drager zit. Indien niet in gebruik, kan deze band worden opgevouwen.

Alvolgens het patent zou “door het voorzien van een luchtafvoer aan het uiteinde van een conventionele microfoonarm, deze op het hoofd gedragen luchtreiniger in staat moeten zijn om een nauwkeurigere toevoer van gezuiverde lucht aan de neus en/of mond van de gebruiker te leveren dan een op de nek te dragen luchtreiniger”.

Hoewel het direct op een koptelefoon lijkt, speelt het echter geen muziek af. Maar in plaats daarvan bevat het hoofdtelefoongedeelte van de draagbare luchtreiniger motoren die de luchtstroom regelen. Deze motoren draaien met 12.000 tpm, die daarmee ongeveer 1,4 liter lucht per seconde kan opzuigen.

Met zo’n snelheid zou je denken dat er wel degelijk wat geluid geproduceerd kan worden, want bij die snelheid draaien de motoren meer dan 10 keer zo snel als die van een standaard computer ventilator. De kleine motoren die overigens in de draadloze stofzuigers van Dyson worden gebruikt, draaien zelfs met 120.000 tpm.

Dyson produceert al een breed assortiment aan luchtreinigers voor in huis, maar deze assisteren niet echt veel wanneer jij op pad bent. Mensen geven in sommige delen van de wereld al genoeg uit aan gezichtsmaskers te dragen, dus zou er zou er zeker een vraag naar een draagbaar apparaat zijn dat op een actievere wijze verontreinigende stoffen in de lucht zou kunnen filteren.

Dyson meldde tevens in het patent dat het hoopt dat het in het openbaar dragen van een luchtreiniger meer ‘sociaal aanvaardbaar’ kan zijn,  dan een gezichtsmasker te dragen dat het grootste deel van je gezicht bedekt.

Het is echter niet de eerste draagbare luchtreiniger die hoopt stijlvoller en discreter te zijn qua ontwerp. Eerder op de Consumer Electronics Show (CES) in januari van dit jaar debuteerde Ao Air Atmos Faceware een helder masker dat over je gezicht gaat en jouw neus en mond bedekt.

Met de toenemende angst van het publiek voor besmettelijke luchtziekten, zoals het coronavirus, kunnen persoonlijke luchtfilters binnenkort wel degelijk een alledaags technologische gadget worden.

Desondanks betekent een octrooi aanvraag niet dat de voorgestelde technologie in een echt product zal veranderen. Ook al werkt Dyson, volgens een Bloomberg-rapport uit 2018, al een flinke poos aan zijn draagbare luchtreiniger, is Dyson namelijk niet terughoudend geweest met het annuleren van sommige projecten, zelfs niet wanneer er aanzienlijk wat tijd en geld in is geïnvesteerd. Een woordvoerder van Dyson zegt namelijk dat slechts enkele van hun vele patenten daadwerkelijk op de markt komen.