Fiio X7ii met AM3A

De Fiio X7 Mk. 2 is de topper van de Fiio range.

Categorie:

Beschrijving

De Fiio X7 Mk. 2 is de topper van de Fiio range.

Android
De Fiio X7 draait op Android. Dit besturingsysteem zorgt er voor dat Fiio zich puur op de hardware (en dus de geluidskwaliteit) van deze speler heeft kunnen richten. Als je Android al kent, bijvoorbeeld van je mobiele telefoon, weet je dat de interface perfect werkt. Het is dankzij dit OS ook mogelijk om bijvoorbeeld Spotify op de X7 te installeren. Hiermee kan je via wifi streamen, of nummers offline bewaren om zo ook mobiel te kunnen luisteren. Voor de beste kwaliteit kan je natuurlijk beter Tidal of Qobuz gebruiken. Beide werken ook feilloos op de X7.

Ben je Android even helemaal zat? Of gewoon geen fan? Je kunt de Fiio X7 ook in Pure Music-mode opstarten. Je zit dan alleen de Fiio Player-app, waarmee je alle mogelijke formaten kunt afspelen. Deze app afsluiten is in Music-mode niet mogelijk, de X7 gedraagt zich dan puur als audiospeler. Opnieuw opstarten naar Android en daar de Fiio Player-app gebruiken kan natuurlijk ook.  Hardware
Met de hardware is Fiio behoorlijk lang bezig geweest, maar het resultaat mag er zijn! Bovendien is alls verpakt in een mooie aluminium behuizing die is gefreesd uit één stuk. Net zoals Astell & Kern dat doet, al gaan ze daar nog iets verder. De X7 is standaard voorzien van de AM1 versterker. Deze versterker zit prachtig weggewerkt in het afneembare “blokje” aan de onderkant van de Fiio X7. Met de meegeleverde schroevendraaier kan je de twee schroeven aan de zijkant van de X7 losdraaien, waarna de module eenvoudig af te nemen is. Een nieuwe versteker zet je er op dezelfde wijze weer op. Hier is geen technische kennis of software voor nodig. Ook met twee linker handen is dit een fluitje van een cent.

De ingebouwde ES9018S DAC laat zich in de X7 van zijn beste kant zien. Een mooi neutraal geluid, met voldoende power en punch om het niet saai te laten worden. Luisteren is alleen maar aan te raden! De X7 is voorzien van 32GB ingebouwd geheugen, maar kan met een enkele micro-SD kaart nog verder worden uitgebreid. Kaarten tot en met 200GB zijn geen probleem.

Om dit alles soepel te regelen is deze Fiio voorzien van een quad-core Cortex A9. Dat dezelfde processor vaak als dual-core in smartphones en tablets gebruikt wordt zegt wel genoeg: rekenkracht komt de X7 zeker niet tekort. Ook de 1GB RAM is top. Eigenlijk overkill, maar het geeft wel veel mogelijkheden. Verdere hoogtepunten zijn ingebouwde wifi, Bluetooth 4.0 EDR, docking-mogelijkheden met de Fiio DK1, een 3500 mAh accu voor 9 uur speeltijd en een strak 4″ touchscreen.   Luisteren
Uiteraard het belangrijkste. De Fiio weet ook hier te overtuigen. Een neutraal geluid, waarbij details hoorbaar zijn die je nog niet eerder had gehoord. Met de AM1-module is het uitgangsvermogen beperkt: met zwaardere hoofdtelefoons merk je dat de X7 niet helemaal mee kan komen. No problem, daar zijn de AM2 en AM5 voor!

Zelfs met streamingdiensten als Spotify weet de X7 wel raad. Je hoort dat je met lossy muziek bezig bent, maar het klinkt zeker niet verkeerd. Wat ons betreft een mooie aanvulling: snel je nieuwe muziek downloaden via Spotify voor onderweg. Mochten er blijvers tussen zitten, dan haal je die later als losless of high-res binnen. Wat hi-res betreft, de Fiio X7 speelt als een van de weinigen native DSD. Geen downsampling, gewoon native. Onze ervaring met DSD is erg positief. Hoeveel extra informatie er in zo’n nummer zit is ongekend. De X7 laat het allemaal horen. Niet alleen een orkest waarbij de plaatsing van cello, viool en slagwerk uiterst precies is. Ook de ruimte waarin ze staan word perfect afgebakend. Dit is top!