Focal Utopia

43.97

De Focal Utopia is niet alleen het absolute topmodel van Focal, het is ook een van de beste hoofdtelefoons ooit gemaakt.

Laatste update op 28 februari 2024 17:36
Categorie:

Beschrijving

De Focal Utopia is niet alleen het absolute topmodel van Focal, het is ook een van de beste hoofdtelefoons ooit gemaakt.

Het is verfrissend om te zien dat de kennis over speakers die Focal heeft nu zijn weg heeft gevonden naar een high-end hoofdtelefoon. Op basis van een traditionele driver is veel mogelijk, dat bewijst de Franse fabrikant hiermee erg duidelijk. Nou zijn de drivers in de Focal Utopia niet zomaar drivers die je ook in een speaker tegen kunt komen. Focal heet kosten noch moeite gespaard om iets heel speciaals neer te zetten. Daarbij zijn ze niet direct anders gaan denken. De basis voor de Focal hoofdtelefoons is een super-nearfield-speaker, een extreme versie van de Focal studio-monitors zogezegd. Om tot dit uitstekende resultaat te komen is Focal jaren bezig geweest met het perfectioneren van de dynamische drivers in de Focal Utopia. Ook de minder dure Focal Elear is een plaatje geworden. Niet zo extreem goed als deze Utopia, maar daar is de prijs dan ook naar. Een bijzonder lang traject, maar de resulaten zijn zeer bijzonder.

De Focal Utopia klinkt zoals je verwacht van een hoofdtelefoon in deze prijsklasse. Natuurlijk, het gaat om veel geld, maar je krijgt er in dit geval ook veel voor terug. Deze Utopia is niet direct een hoofdtelefoon die je opzet en die je overdondert. Nou ja, afhankelijk van de versterker die je gebruikt. De Focal Utopia is zó transparant dat je eigenlijk niet naar de hoofdtelefoon maar naar de versterker luistert. Hoe beter de gebruikte versterker, hoe dichter je bij de muziek komt. Zoals het hoort dus.