Head-fi

Head-fi

Wat is Head-fi? Head-fi is de tegenhanger van hi-fi. Waar een traditionele hifi-set bestaat uit een versterker en speakers is dat bij headfi anders. Headfi is hifi voor je hoofd. Personal audio waarbij je dus luistert naar een hoofdtelefoon of een paar in-ears.

Vrijwel alles heeft een hoofdtelefoon-uitgang. Plug je headphone in en je bent onderweg. Toch is er veel winst te behalen. Het begint uiteraard met een goede hoofdtelefoon of set oordoppen. Daarna is de versterker aan de beurt. Net als bij de hifi-set in je woonkamer heeft een hoofdtelefoonversterker een flinke invloed op de geluidskwaliteit. Een goede versterker voor je hoofdtelefoon hoeft niet duur te zijn, vanaf €35 heb je er eentje in huis. Je kunt het uiteraard zo gek maken als je zelf wilt.

De betere versterkers hebben ook een ingebouwde DAC. Hiermee wordt het digitale signaal van bijvoorbeeld je telefoon omgezet in een analoog signaal voor je hoofdtelefoon. Hoe beter de omzetting, hoe beter het geluid.

Wil je liever niet je telefoon gebruiken om muziek af te spelen? Om bijvoorbeeld de batterij te sparen? Of heb je inmiddels zoveel muziek verzameld dat de opslag niet meer toereikend is? Dan is een DAP of Digital Audio Player een goede stap. Deze moderne mp3-spelers kunnen niet alleen MP3-bestanden afspelen maar kunnen overweg met vrijwel alle muziekfiles van dit moment. Vandaar de naam, ze spelen digitale audio van de hoogste kwaliteit.

De opkomst van headfi is al heel wat jaren aan de gang. De kwaliteit is inmiddels uitstekend en de voordelen zijn eindeloos. Een hoofdtelefoon heeft geen last van een slechte akoestiek. Je hebt geen vast andere mensen. En je kunt je koptelefoon overal mee naartoe nemen. Daar komt nog bij dat een goede koptelefoon en versterker een stuk betaalbaarder zijn dan een stereo set. Een hoofdtelefoon van €200 klinkt al erg goed, een paar speakers van €200 toch een stuk minder.