Wat is hi-res audio?

Hi-res audio

Heb je je ooit afgevraagd wat het verschil is tussen audio van CD-kwaliteit en audio in hi-res? Audio met hoge resolutie biedt een veel hogere kwaliteit dan CD of MP3, met meer detail en diepte. Het is zo goed dat het klinkt alsof de persoon die zingt bij je in de kamer zit! Maar hoe werkt het? Laten we eens kijken naar een aantal voordelen van het overstappen naar high-res muziek, en naar een aantal redenen waarom muzikanten zouden moeten overwegen om in dit formaat op te nemen.

1. Wat is high-res audio en wat betekenen de getallen

Laten we het eerst eens hebben over de geschiedenis van hi-res audio. Zoals je misschien weet, kunnen compact discs ongeveer 15000 samples per seconde in stereosporen bevatten. Dit betekent dat wanneer muziek op een CD wordt opgenomen, elk liedje in deze kleine bestanden (of “samples”) moet worden gecomprimeerd. Hoe meer liedjes op een CD e.b. een album, hoe kleiner elk sample is en dus hoe slechter de klank.

Het goede nieuws is dat er een andere manier is om je favoriete artiest op te nemen, hoge-resolutie audio genaamd, die een veel hogere geluidskwaliteit biedt dan CD of MP3. Met meer detail, diepte, helderheid enz. creëert dit formaat fris klinkende tracks die dichter staan bij wat de musicus oorspronkelijk hoorde bij de opname.

Sample-rate en bit-rate

Zoals gezegd wordt hi-res gedefinieerd als met een sample rate van meer dan 44100Hz en een bitdiepte van 16 bits of meer . Zoals je ziet zijn er twee delen aan deze definitie: het aantal en de soort (i.e. “hoog” vs. standaard). De samplesnelheid wordt gemeten in samples per seconde; het is hoe vaak het geluid bemonsterd wordt (d.w.z. opgenomen en afgespeeld). Hoe groter dit getal, hoe beter de geluidskwaliteit: 44100Hz betekent dat er elke seconde 44100 samples genomen worden om een enkele stereotrack te maken – wat neerkomt op ongeveer een half uur muziek. De bitdiepte wordt gemeten in bits, en dit bepaalt hoeveel detail of “resolutie” de muziek heeft.

Bij hi-res is het aantal keren dat het signaal per seconde wordt gemeten hoger dan bij normale muziekbestanden. Dit kan een hogere kwaliteit opleveren als de opname goed is en alle frequenties in je audiobestanden zijn verwerkt. Dat is niet het geval als de opname is gemaakt op CD-kwaliteit of MP3 en later pas naar high-res audio is omgezet. Audio met hoge resolutie moet direct goed zijn opgenomen, bij voorkeur in 24 bit en zonder compressie. Dan kan je audiospeler met gemak hi-res laten horen over je speakers!

Wat betekent dit nu voor muziek?

Hi-res audio biedt een dynamisch geluid dat je dichter bij de prestatie van een artiest brengt. Zoals eerder gezegd geeft het luisteraars meer helderheid en laat het hen subtiliteiten horen die ze nog nooit eerder gehoord hebben – zelfs als ze de CD versie van een liedje al bezitten! Deze manier van opnemen doet songs ook eerder aanvoelen als live uitvoeringen dan als studio-opnamen; omdat er geen compressie-artefacten zijn (d.w.z. kleinere delen) bv. kunnen afzonderlijke instrumenten zoals zang of drums op hi-res tracks gemakkelijker van elkaar onderscheiden worden. Over het geheel genomen geven dit soort details nieuw leven aan tracks die je al mooi vindt.

Wat opnamen betreft wordt hoge resolutie audio met de dag populairder in de muziekindustrie! Veel musici verkopen hun platen op vinyl of CD en bieden dan een digitale download aan van een bestand van hogere kwaliteit (meer frequenties) die je op je computer, audiospeler of andere producten kunt afspelen.

MQA

Dan is er MQA , dat staat voor Master Quality Authenticated – het belooft een nog betere sound te bieden dan bestaande bestandstypen als WAV, AAC, FLAC (Free Lossless Audio Codec), maar met een kleinere bestandsgrootte die lijkt op MP3 (MPEG-Audio Layer) en de aloude Compact Disc.

Sommige mensen vragen zich misschien af waarom er nieuwe formaten nodig zijn als de huidige standaard prima werkt? Helaas is geld het antwoord. Recente berichten laten zien dat MQA weinig meer is dan een truc om compressie te gebruiken om de bestandsgrootte te verminderen en vervolgens producten tegen een te hoge prijs te verkopen. Helaas is deze compressie van het bestand ook duidelijk hoorbaar. In tegenstelling tot FLAC worden bij MQA ook echt bepaalde frequenties weggehaald om zo de opslag te beperken.

High resolution streamingdiensten bewijzen dat het ook anders kan dan MQA en Spotify, wat nog steeds lossy is. Apple Music / iTunes is al wel overgestapt naar lossless en hi-res.

2. Hoe klinkt het beter dan CD’s of MP3

Zoals gezegd klinken tracks met hoge resolutie beter dan CD of MP3 omdat ze meer detail en dynamiek bevatten. Dit betekent dat je subtiliteiten hoort zoals de adempauzes tussen de zinnen in de vertolking van een zanger of de vingers die langs gitaarsnaren bewegen – dingen die op bestanden van lagere kwaliteit verloren gaan (of “gecomprimeerd” worden).

Hoewel het voor sommigen verrassend kan zijn, gaat het er hier niet echt om naar nieuwe geluidjes en pingeltjes te luisteren, maar eerder om te herontdekken wat we al kennen; persoonlijke favorieten worden ineens weer fris! Ook hoef je je geen zorgen te maken als je favoriete album werd opgenomen met MPEG (dus als MP3-bestand) in plaats van MQA: de Auphonic web app maakt het eenvoudig om te zettenelk bestand naar MQA (of andere formaten), zodat je van de voordelen van hoge-resolutie audio op elke opname kunt genieten.

Zoals gezegd biedt hi-res een veel hogere geluidskwaliteit dan CD of MPC. Met meer detail, diepte, helderheid enz. creëert dit formaat fris klinkende tracks die dichter staan bij wat de musicus bij de opname oorspronkelijk hoorde. Deze manier van opnemen doet songs ook eerder aanvoelen als live uitvoeringen dan als studio-opnamen; omdat er geen compressie artefacten zijn b.v., kunnen afzonderlijke instrumenten zoals zang of drums gemakkelijker onderscheiden worden op hoge-resolutie tracks al dit soort details geven nieuw leven aan de nummers die we al kennen! Wat opnamen betreft wordt hi res in de muziekindustrie elke dag populairder doordat musici hun platen op vinyl verkopen of CD en bieden dan een digitale download van bestanden van hogere kwaliteit die je op je computer of smartphone kunt afspelen.

3. Waarom zouden musici in hi-res formaat opnemen

Hi-res is een opwindende nieuwe ontwikkeling die belooft ons dichter dan ooit bij het oorspronkelijke geluid van de artiest te brengen. Met zoveel veranderingen in deze industrie is het geen wonder dat sommige mensen nog sceptisch staan tegenover opnametechniek. Zolang je een goede koptelefoon of stereo-installatie hebt is er werkelijk nog nooit een beter moment geweest voor hoge-resolutie audio!

Hi-res audio

4. Waarom zouden je overschakelen op hi-res muziek?

Hi-res muziek biedt een veel hogere geluidskwaliteit dan CD of MPC. Met meer detail, diepte en helderheid creëert dit formaat fris klinkende tracks die dichter staan bij wat de musicus oorspronkelijk hoorde toen hij opnam. Als muziekliefhebber is het dus niet de vraag óf je overstapt maar vooral wanneer je overstapt.

Als je muziek luistert wil je een origineel geluid horen, geen half werk waarbij informatie verloren gaat en kwaliteitsverlies optreed. Hi-res audio is inmiddels zo bekend om de superieure geluidskwaliteit. Het feit dat luisteren naar audiobestanden, downloads, super audio cd’s of streamingdiensten de afgelopen jaren zoveel gemakkelijker is geworden helpt ook mee. Daarnaast speelt dat er steeds meer producten geschikt zijn voor het afspelen van hi-res muziekbestanden.

5. Welke apparatuur heb je nodig voor hi-res audio

Hoewel hi-res audio zeker niet voor iedereeen is weggelegd, werkt het afspelen erg eenvoudig. Eerst en vooral heb je een speler nodig die bestanden van hoge kwaliteit kan spelen; de meeste moderne muziekspelers ondersteunen ze al.

Denk aan je iPhone die bijvoorbeeld de Apple Lossless Audio Codec ondersteunt, wat maar een van de vele gecomprimeerde audioformaten is.

Als je nieuwe apparatuur koopt om je favoriete tracks in hun meest waarheidsgetrouwe vorm af te spelen, let er dan op dat je DAC (het apparaat wat digitale bestanden omzet naar een analoog signaal voor je luidsprekers) minstens 24bit en 192kHz weergave of beter biedt! Afhankelijk van of je via koptelefoons of luidsprekers luistert, kan ook een versterker nodig zijn – deze is echter vaak ingebouwd in speciale luidsprekeropstellingen, dus controleer eerst of het nodig is extra geld uit te geven!

Hi-res audio via streamingdienst Apple Music

6. Wat zijn enkele manieren waarop luisteraars aan hi-res muziek kunnen komen

Als je wilt starten met hi-res audio kan je op twee manieren aan de benodigde muziek komen. De makkelijkste is via internet. Het downloaden van een hi-res audiobestand kan via sites als HDTracks, maar streamen is nog makkelijker. Ook met Apple iTunes is het mogelijk om high resolution audio te downloaden.

Apple Music streaming, Tidal (met Tidal Masters) en Qobuz bieden stuk voor stuk uitgebreide bibliotheken met streaming audio in hoge resolutie aan. Spotify nog niet, de geluidskwaliteit daarvan is op dit moment nog ondermaats.

Je kunt ook naar de winkel gaan voor een Super Audio CD of afgekort SACD.