Ikea Symfonisk Review – Sonos concurrent?

Ikea Symfonisk

Sinds het begin van deze maand zijn de Sonos speakers van Ikea verkrijgbaar. Voordeliger dan de “echte” Sonos speakers, maar zijn ze ook minder goed? Wij waren ook benieuwd en zijn op onderzoek uit gegaan.

Om te beginnen, de speaker zelf is een samenwerking tussen Ikea en Sonos en verkrijgbaar in twee modellen en twee kleuren. De lamp/speaker is wat mij betreft niet zo interessant, meer een leuke gimmick waar je in een beetje huis niet snel op zit te wachten.

De andere speaker is een rechthoekige doos met afgeronde hoeken en is een goedkoop alternatief voor Sonos. Waar het instapmodel van Sonos begint bij €199 is de Ikea Symfonisk al verkrijgbaar voor €99. Voor dat bedrag is het al snel een stuk interessanter om je huis vol te zetten met draadloze speakers. Heeft de kwaliteit daar onder te lijden? Dat valt wel mee.

Ikea Symfonisk

Uitpakken

De verpakking is echt Ikea. No-nonsense dus, met alleen het hoogst noodzakelijke. De Ikea Symfonisk speaker, een stroomkabel, een korte ethernet-kabel en de handleiding. Meer heb je ook niet nodig, maar het voelt wel heel erg beperkt.

Uiterlijk

Ikea heeft er voor gekozen de Symfonisk een clean en simpel uiterlijk mee te geven. Het ziet er niet perse heel luxe uit, maar valt ook niet uit de toon in een mooi interieur.

In vergeljiking met de Sonos One profiteert wat die laatste wat mij betreft vooral van een slimmer en compacter design. Compact spreekt voor zich, slim omdat er ondanks het compacte formaat toch een heel volwassen geluid uit komt. Uiteindelijk ga je niet naar Sonos voor ultieme geluidskwaliteit, maar voor het unieke gebruiksgemak. De vergelijking met Apple is snel gemaakt wat dat betreft.

Installatie

De handleiding die je van Ikea krijgt is hier lekker duidelijk in: installeren doe je via de Sonos app. Heb je nog geen Sonos-account, dan moet je die eerst aanmaken. Na het aanmaken van een account is het een kwestie van speakers toevoegen. Deze worden vanzelf door de app herkend, waarna slechts een druk op de knop van de speaker zelf nodig is om het proces te voltooien. In mijn geval volgde daarna nog een software update van de speakers, maar dit hoeft natuurlijk niet altijd nodig te zijn.

Gebruik

In het gebruik kom je op geen enkel moment de naam Ikea tegen. Dit voelt wat mij betreft echt als een soort bonus. Je betaalt maar €99 en desondanks heb je op geen enkel moment het idee dat je hebt bespaard.

Geluid

Dan de geluidskwaliteit. Ok, laten we eerst eens nagaan wat je krijgt met deze “Ikea Sonos”. Een net ogende speaker waarvan de behuizing weliswaar prima is afgewerkt maar niet heel spannend ontworpen is. Wifi die prima werkt. De complete integratie met Sonos. En dat voor €99, waar ook nog winst voor Ikea in zit (of niet, maar dat is hun probleem 🙂 ).

Met andere woorden: de verwachtingen zijn niet heel hoog gespannen. Toch weet de Ikea Symfonisk prima te overtuigen. Het geluid is mooi vol zonder heel bassig te worden. Je kunt eenvoudig twee speakers koppelen om zo een stereopaar te vormen. Aanrader, maar dan moet je de speakers wel in een stereo-opstelling neer kunnen zetten. Doe je dat, dan krijg je een heel aardig stereobeeld. Het is niet een 3D weergave zoals dure high-end systemen dan doen, maar voor €200 heb je daarmee wel een slimme en vrijwel draadloze oplossing. Vrijwel draadloos, want je hebt uiteraard nog steeds een stroomkabel naar de speaker nodig.

Overigens is het ook nog mogelijk om de bass en treble aan te passen via de Sonos app én om de speakers te kalibreren. Dat laatste voelt bij als overkill, maar credits naar Ikea en Sonos dat ze deze functie ook voor deze voordelige speakers beschikbaar hebben gemaakt.

Kalibreren zorgt voor een nog iets natuurlijker geluid, omdat de speakers automatisch corrigeren voor bijvoorbeeld plaatsen tegen een muur of juist midden in een ruimte.

Conclusie

De Symfonisk boekenplankspeaker zoals Ikea ‘m zelf noemt is wat mij betreft een koopje. Voor €99 krijg je een speaker die prima klinkt, voorzien is van wifi, die naadloos integreert met Sonos en zich ook zo gedraagt. Met andere woorden: je zult op geen enkel moment het idee hebben dat je met een “minder” product te maken hebt. Je hebt simpelweg een Sonos speaker die je vanwege de lage prijs echt overal kwijt kunt. Wc, garage, of badkamer. Budget is nu echt geen reden meer om géén speaker neer te zetten.