Vinyl voor het eerst populairder dan CD

Ondanks de turbulente marktomstandigheden door de corona-pandemie zag de Nederlandse muziekindustrie in 2020 een omzetgroei van 9,8% en komt daarmee op een totale omzet van 225,8 miljoen euro. Het groeipercentage is wel afgenomen ten opzichte van 2019 toen de omzet met 12,7% steeg.

Sinds 2015 laat de markt een stijgende lijn zien, met name door de inkomsten uit streaming. Deze vorm van muziek consumeren blijft aan populariteit winnen, al was ook hier de groei minder groot dan in voorgaande jaren. Het marktaandeel voor streaming ligt inmiddels stevig boven de 80%.

De fysieke verkoop van muziek ging in 2020 hard onderuit, met name de verkoop van cd’s. Uitzondering is vinyl, daar is sinds 2017 weer groei te zien. Vorig jaar is het eerste jaar dat vinyl meer heeft omgezet dan cd’s.

Dat de marktcijfers een omzetgroei laten zien zegt helaas niet dat iedereen binnen de Nederlandse muziekindustrie het gemakkelijk heeft tijdens de coronacrisis. De labels weten niet wanneer ze hun investeringen terug zullen zien doordat live en andere promotiemiddelen door de coronamaatregelen niet beschikbaar zijn. Daarnaast staan de komende jaren, mede door corona, de voor producenten belangrijke inkomsten uit naburige rechten via Sena onder druk.
Desondanks zetten de maatschappijen vol in op nieuwe investeringen en het contracteren van bestaande en nieuwe artiesten. Zij willen daarmee de markt positief stimuleren en een kick-start geven zodra het gewone leven weer op gang komt en concerten en festivals weer georganiseerd kunnen worden.

De corona-pandemie heeft de creativiteit van de nationale- en internationale artiesten gelukkig niet in de weg gestaan en zijn er in 2020 weer vele topreleases de Album- en Single Top 100 binnengekomen. Bij de albums werd de lijst aangevoerd door het postuum uitgebrachte album ‘Shoot For The Stars Aim For The Moon’ van de Amerikaanse rapper Pop Smoke. Van eigen bodem staan Lil’ Kleine, Boef en Snelle in de top 10. De single ‘Blinding Lights’ van de Canadese zanger The Weeknd staat op één in de Single Top 100. Op de voet gevolgd door de Nederlandse artiesten Emma Heesters & Rolf Sanchez, Yxng Le & Frenna, Snelle en Danny Vera.

De eerste plek van de RadioNL chart werd in 2020 bezet gehouden door Tino Martin en uit de chart voor vinyl bleek Danny Vera de lijst te domineren. Bron NVPI.